Kynologie

 

Aan het showen van je hond gaat enige voorbereiding vooraf. Het is niet zomaar een rondje lopen met je hond. Bij veel kringgroepen bestaat de gelegenheid om ringtraining te doen, het voorbereidende werk voor een show. Wat het showen exact inhoudt en wat je aan je hond kunt leren staat uitgebreid omschreven in het boek ‘De Duitse Herdershond volop in beweging’.

Jonge hondendagen
Jonge hondendagen zijn beoordelingsdagen voor jonge honden in de leeftijd van 6 tot 12 maanden. Reuen en teven zijn verdeeld in drie leeftijdsgroepen; van 4 tot 6 maanden, van 6 tot 9 maanden en van 9 tot 12 maanden. Vaak is een jonge hondendag de eerste kennismaking met een evenement van de rasvereniging. Het gaat hier niet om ‘mooi-mooier-mooist maar vooral om de algehele
indruk die je hond maakt op een ‘kenner van het ras’.

Clubmatches
Jaarlijks worden er binnen de VDH ongeveer 15 clubmatches gehouden. Op zo’n clubmatch keuren vaak meerdere keurmeesters. Er zijn afzonderlijke klassen voor reuen en teven, en ook voor stokharen en langstokharen. Men onderscheidt de jeugdklasse (9-18 maanden), de tussen- of jonge hondenklasse (18-24 maanden), de openklasse (boven 24 maanden) en de gebruikshondenklasse (boven 24 maanden). De competitie op een clubmatch is tamelijk groot. De meeste clubmatches vinden buiten plaats, in tegenstelling tot de tentoonstellingen. Een Duitse herder heeft op een clubmatch of een tentoonstelling een grote, ruime ring nodig om zijn draverscapaciteiten goed te kunnen laten zien. Dat vereist ook een zeer goede conditie van de voorbrenger van de hond.

Tentoonstellingen
Een tentoonstelling wordt meestal in een grote hal gehouden voor meerdere rassen. Er zijn één- en meerdaagse tentoonstellingen. De verdeling over de dagen gaat per rasgroep. De Duitse herder wordt tegelijkertijd met alle andere honden uit de groep ‘Herdershonden en Veedrijvers’ (een groep met ruim 40 verschillende rassen) gekeurd. Per ras worden de honden gekwalificeerd. De ringen zijn meestal kleiner waardoor de standkeuring meer bepalend is. Op de tentoonstellingen kan men kampioenschapprijzen winnen. Men onderscheidt C.A.C. (nationale) en C.A.C.I.B. (inter-nationale) titels. Vier behaalde C.A.C. titels geven recht op de definitieve titel Nederlands Kampioen.

Kampioenschapsclubmatch
De kampioenschapsclubmatch vormt het jaarlijkse hoogtepunt van het clubmatchseizoen. Alle liefhebbers van de Duitse herder zijn op dit evenement aanwezig. Op de kampioensclubmatch verzamelen zich de tophonden van Nederland en aangrenzende buurlanden. Wanneer je het kwaliteitsniveau van een ras in een bepaald land wil vaststellen dan zou je deze ‘Kampioenschapsclubmatch’ moeten bezoeken.

uit: http://duitseherder.nl/exterieur/algemene-info.html