Pakwerk

Het verdedigingswerk omvat het opsporen (revieren), aanblaffen en stellen van de ‘boef’ oftewel de pakwerker, het begeleiden van lopend verplaatsen van de pakwerker, met ingrijpen als die probeert te ontsnappen. Daarbij wordt ook de moed van de hond op de proef gesteld, als de pakwerker naar hem dreigt en schreeuwt.

IGP is een sportdiploma en tijdens de training leren de honden dan ook alleen gefixeerd te raken op het willen hebben van de mouw van de pakwerker. Kwade bedoelingen tegenover de pakwerker zelf hebben ze niet.

pakwerk Mark Scheffer

Verdedigingswerk is een van de drie onderdelen van de IGP (Internationale Gehoorzaamheids Prüfungsordnung), een internationale proef van Duitse origine voor de werkhondenrassen van de FCI.

 Voor er examen mag gedaan worden in het IGP, moet de hond eerst een VZH (BH)-diploma behalen. Na het behalen van het examen VZH mag de hond, mits hij een bepaalde leeftijd heeft, examen doen in achtereenvolgens IGP-1, IGP-2 en IGP-3, proeven met een oplopende moeilijkheidsgraad.

Een IGP proef bestaat uit drie disciplines. Naast verdedigingswerk zijn dat speuren en appèl.

IGP wordt ook in wedstrijdvorm beoefend. Er zijn regionale  en landelijke wedstrijden, en er is een Nederlands Kampioenschap en een Wereldkampioenschap in deze sport.

Terug naar menu “Onderdelen training”